På årets sista dag...

kommer ett litet sammandrag utav det senaste sömnadsåret. Ett år som nog börjat i vanlig anda, ganska starkt, men där jag sedan sommaren medvetet dragit ner på tempo och krav. Delvis för att inspiration till och från har saknats, men också för att jag önskade ge mig själv en mer kravlös sömnad. Sömnaden är min hobby och jag har bestämt mig för att jag vill ha det så, och jag vill kunna ha min hobby som en styrkekälla, inte något som tar kraft mer än det ger. Men nog har det sytts i år också alltid, även om det har varit mindre än de två tidigare hela åren som kanske snarare skall ses som lite smått hysteriska. Eftersom jag tycker statistik är lite kul och har ett helt album för bilder utav alla mina sydda alster har jag räknat fram hur många plagg som har skapats respektive år. Kul och lite tokigt *ler*!

2010: 349, 0.96 plagg/dag 
2009: 478, 1.3 plagg/dag
2008: 492, 1.35 plagg/dag 
2007: 28, 0.85 plagg/dag (december 2007, började 071128)

Det är svårt att välja ut några godbitar både vad gäller råvaran i form utav tyg samt den förädlade formen som de färdigsydda alstren får liknas vid. Generellt sett får jag nog säga att JNYdesigns tyger har blivit en favorit (eller snarare många), men det finns andra och många nya uppstickare har kommit under det senaste året. Skulle tro att Jofotex generellt har tappat en del på marknaden, men fortfarande står sig väldigt stadiga i tygdjungeln. Inte så konstigt med tanke på att deras utbud är rejält tilltaget. 

Några plagg vill jag lyfta fram särskilt bara för att jag tycker om dem lite extra mycket. Inte direkt för att sömnaden gått strålande eller arbetet till färdigt alster varit smärtfritt. En del utav plaggen har varit särskilt roliga för att jag fått testa ett nytt färdigt mönster, andra för att jag fått rita mönstret helt och hållet från grunden. Kort sagt, väldigt olika anledningar, men huvudsaken är ju att slutresultatet och vägen dit har fått mig att känna att jag gjort någonting bra och att jag kan, helt själv!

        Med den lilla sammanställningen önskar jag er alla:
Ett Gott Nytt År 2011!

Väl mött under det nya året och jag hoppas få fortsätta ge inspiration till andra, på samma vis som jag inspireras utav andra duktiga sömmerskor/bloggerskor (och kanske en och annan manlig dito).
Kram M

Ett halvlyckat göra om projekt

I somras, när vi var på väg hem från Legoland i Danmark så tog vi oss en liten tur i staden Frederikshavn. Där pågick det en och annan sommarrea och vi stannade till vid ett stånd med...tada...barnkläder. Hittade bl a ett linne från danska Me Too, med limegröna och gröna dödskallar, svarta ringar och mörkgröna stjärnor. Egentligen inte riktigt min smak, men sonen gillade det. Felet var bara att det var aldeles för stort/långt och mer som en klänning i formatet. Då det endast kostade 5 danska kronor slog vi till ändå. Sonen använde linnet några gånger som "nattsärk" men till sist hamnade det som ett gör om mig projekt. Nu, precis innan jul så fick jag till sist tummarna ur och gav mig i kast med linnet. Det behövde lite förstärkning och fick det i form utav svart jersey från JNYdesign. Kontrasterande stickningar i limegrönt fick bli pricken över i:t tillsammans med en applikation i form utav ett R utav linnetyget. CoverPron och overlocken hade stora mästerskapet i strul just den dagen så jag var ruskigt irriterad, men till slut var samtliga hinder lösta och jag kunde "stoltsera" med en ny tröja till äldsta sonen. Tröjan "rockar fett" enligt honom och det är la gött det. Hade han ratat den misstänker jag att en och annan sur min kommit från min sida med tanke på tidsåtgången och somliga irritationsmoment.

 
Tyvärr ingen förebild, men här är slutprodukten. Tröja i stl 128, och faktiskt, ett nytt mönster utan raglanärm. Det är snudd på lite smått otroligt här hemma. Men jag föredrar trots allt fortfarande raglanskärning, så det så ;-)!


Rrrrr som i...vadå? Ja, välj själv. Jag har tre vilda R här hemma.

Kategori:

En liten julklapp kanske?

I samband med att jag släppte på mitt beställningsstopp inkom en riktigt rolig beställning. Beställaren var ganska klar över hur hon önskade det färdiga resultatet och jag kan bara hoppas att jag till slut lyckades infria det hela. Jag vet ännu inte om paketet hann fram till jul, eller ens om det verkligen var en julklapp. Nåväl, efter lite klurande och funderande på hur jag skulle gå tillväga så kläckte jag till slut en idé som relativt raskt förverkligades. Det gäller att ta till vara på de små stunderna då idéerna och kreativiteten är helt synkade. Slutresultatet blev, om än inte utan en hel del trassel på vägen, något som jag känner mig riktigt, riktigt nöjd med. Även om smådetaljer kan göras bättre. Dessutom fick jag ägna mig åt applikationssömnad, någonting som jag faktiskt tycker är riktigt, riktigt skoj och borde ägna mig mera åt bara för att tillfredsställa min egen kreativa ådra. Så här blev i alla fall resultatet:


Pyjamasen är i stl 98. Överdelen i JNYs molnjersey med turkos bas. Gillar rött till och valde således röda kontrastsömmar & muddar (Tygvaruhuset). Länge sedan jag sydde muddrullå i halsringningen så det fick det bli denna gång. Underdelen syddes utav Mjuka Tygers turkosa jersey, applikationer i JNY designs gula jersey och i övrigt som överdelen.


Enligt önskemål från beställaren sydde jag på en molnapplikation bak på byxans rumpa. För att förenkla det hela lite för mig så klippte jag ut tre stycken moln från JNYs molntyg och applicerade ihop dem så det blev snyggt, i alla fall i mina ögon ;-)

Men oj, oj, oj vilken tid det tar att fixa med applikationer. Bara att bestämma sig för hur det skall se ut och att sedan klippa till dem tar en halv evighet. Sedan skall de strykas på och tyget stadgas upp. Ungefär där har man lagt halva jobbet utav arbetstiden. Men när de väl är på plats är det värt det flera gånger om, om man ser till att vara noggran från start vill säga. Sedan är det en helt annan historia att grensömmen på byxan fick ripsas upp inte mindre än tre gånger *suck*. Men skam den som ger sig, ibland är det tur att jag är envis som synden, annars hade nog beställningen gått om intet och jag fått betala tillbaka pengarna. Och ja, jag är nöjd med jobbet, även om det kanske innebar lite mer slit än vad det från början var tänkt. Maskinerna skötte sig i alla fall efter en grundlig städning utav framför allt overlocken. Men jag börjar mer och mer inse att jag verkligen MÅSTE ta itu med att lämna in den vanliga hushållsmaskinen för en ordentlig service. Jag får mickla en hel del med trådspänningen för att få det helt bra.

  
Ett par närbilder på CoverProns sömmar bl a.

  
Sol och måne. Solen på byxans högerknä & månen på vä underben. Tyvärr fick jag inte till någon bra närbild på molnapplikationen. Blev ingen bra skärpa alls trots försök med olika inställningar. Men dessa bilder känns i alla fall ok.